Varšava 2023

Na trip/pozrieť kamoša do Varšavy sa vždy teším, nebolo tomu inak ani teraz. Aj keď si myslím, že z mesta som už hodne videl, stále ma niečím pozitívne prekvapí. Je to mesto s peknou a bohatou históriou. Nachádza sa tu veľa parkov, zelene, múzeí a kostolov. Pre tých, ktorým šmakuje moderná architektúra, je tu okolie Paláca vedy a kultúry, ktorý je obkolesený výškovými budovami, hotelmi, nákupným centrom. V Starom meste zas výškové budovy striedajú pekné farebné domčeky a kamenné chodníčky. V  predchádzajúcich článkoch som už čo to z Varšavy opísal – viď tu alebo tu.

Prezidentský palác

Kráľovský zámok (vpravo)

V nasledujúcich riadkoch spomeniem pár nových miest/budov, ktoré som z tohto dynamického mesta videl. Počas aktuálneho výletu ma u nášho severného suseda zaujala napr. Varšavská univerzitná knižnica, ktorá sa nachádza pár krokov od rieky Visla. Je to veľký komplex, ktorého prízemie tvorí viacero kaviarničiek. Strešná záhrada knižnice ponúka parádny výhľad na mesto – napr. na Vislu, národný štadión PGE, Kopernikovo vedecké centrum a pod. Do posledného menovaného sme s kamošom počas výletu aj nakukli. Centrum Nauki Kopernik je miestom, ktoré je priam stvorené pre milovníkov vedy a techniky. Ak si chcete ochytať jednotlivé zariadenia, vyskúšať rôzne fyzikálne experimenty na vlastnej koži, či poznať zákony, ktoré riadia svet, určite sem zamierte. Vďaka umelej inteligencii tu môžete podebatovať napr. s robotom stvárňujúcim Mikuláša Kopernika. Na prehliadku tohto interaktívneho vedeckého centra by som ale potenciálnym návštevníkom odporúčal aspoň 1 deň (je tam toho kopec).

Varšavská univerzitná knižnica

Výhľad zo strešnej záhrady knižnice

Centrum Nauki Kopernik

Robot stvárňujúci Mikuláša Kopernika

Pri potulkách centrálnou Varšavou sme s kamošom odskočili aj trošku ďalej, konkrétne na južný okraj mesta, kde sa nachádza letné sídlo poľských panovníkov – Wilanowský palác. Tento barokový zámoček obkolesujú rozsiahle záhrady, ktoré sú považované za jedny z najkrajších v celom Poľsku. Dočítal som sa, že areál si pre svoj odpočinok obľúbil kráľ Ján III. Sobieski, ktorý viedol vojská, ktoré v roku 1683 oslobodili Viedeň od tureckej nadvlády. Celý areál sa hrdí pomenovaním „Poľské Versailles“.

Wilanowský palác

Záhrady Wilanowského paláca

Varšava mi opäť priniesla nové zážitky a miesta, ktoré som mohol vidieť. Už teraz sa teším, ako si zas niekedy výlet zopakujem.