Výlet do Varšavy

V lete 2019 som sa vybral pozrieť kamoša do Varšavy. Spoje zo Slovenska sú v súčasnej dobe dobré – napr. Flixbus, ktorý ide z Ružomberka priamo do Varšavy. Ubytko som mal dohodnuté u kamoša, teda som nemusel hľadať iné varianty.

Varšava je mesto, ktoré sa neustále rozvíja – svedčí o tom rozsiahla výstavba (mrakodrapy), dobre fungujúca doprava a pod. Verejná doprava pozostáva najmä z metra, vlakov, električiek a autobusov. Keď som mal dávnejšie možnosť navštíviť Varšavu, ako dopravný prostriedok sme s kamošom využívali najmä metro. Tentokrát sme na pohyb mestom využili pestrejšie dopravné prostriedky, napr. bike, kolobežka, elektromobil.

Bike

Kolobežka

Za návštevu určite stojí „Palác kultúry a vedy“, ktorý je dominantou Varšavy (231 metrov – najvyššia budova vo Varšave/v Poľsku). Výhľad z hornej vyhliadky (30. poschodie, 114 metrov) je parádny (viď foto).

Palác kultúry a vedy

Výhľad z Paláca kultúry a vedy

Výhľad z Paláca kultúry a vedy

Vo Varšave sa nachádza viacero rozsiahlych parkov – napr. Multimediálny park fontán, ktorý ponúka zážitok spojený s hrou vody, svetiel a hudby.

V pozadí pohľad na park fontán

Pri potulkách mestom sme nazreli aj do Arkadie, ktorá je najväčším nákupným strediskom vo Varšave a zároveň aj v celom Poľsku. Veľmi príjemná bola aj večerná prechádzka mestom.

Nákupné centrum Arkadia

Večerná prechádzka mestom

Neobišli sme ani múzeá – napr. „Muzeum Wojska Polskiego“, ktoré dokumentuje vojenskú históriu Poľska, od 10. storočia po druhú svetovú vojnu.

Muzeum Wojska Polskiego

Muzeum Wojska Polskiego

Čo dodať na záver – Varšava je pekné mesto, ktoré má návštevníkom čo ponúknuť. Teším sa na ďalšie podobné výlety.