Varšava 2021

Počas letnej dovolenky sa opäť naskytol čas na návštevu kamoša vo Varšave. Podobne, ako v roku 2019, aj tento rok som z Ružomberka do Varšavy vyrazil Flixbusom. Po cca sedem a pol hodinovej ceste ma vítala Varšava – hlavné/najväčšie mesto Poľska. Ihneď po príchode sme si dali s kamošom prechádzku večerným mestom a prehodnotili plány na nasledujúci deň. Ráno sme začali raňajkami, po ktorých nasledovalo osvieženie v neďalekej plavárni. Kamoš si kvalitne zaplával a ja som zrelaxoval vo vírivke. Správny štart do nového dňa. Naše ďalšie kroky smerovali do centrálnej časti mesta, kde sa nachádza viacero turistických atrakcií. Jedenou z nich je napr. Palác kultúry a vedy, ktorý reprezentuje socialistickú realistickú architektúru. S výškou 231 metrov bol donedávna najvyššou budovou nielen vo Varšave, ale aj v celom Poľsku. Určite odporúčam vyviesť sa výťahom na 30. poschodie a vychutnať si peknú, panoramatickú vyhliadku. Dnes označenie najvyššej budovy v Poľsku/EÚ patrí mrakodrapu Varso Tower, ktorý s anténou meria 310 metrov. Obidve budovy sme si pri prechádzke mestom z diaľky prehliadli.

Pohľad na Palác kultúry a vedy, vľavo mrakodrap Varso Tower

Pri potulkách mestom sme nazreli aj do Arkadie, ktorá je najväčším nákupným strediskom vo Varšave. Ďalej sme sa presunuli k Multimediálnemu parku fontán, ktorý sa nachádza na na ľavom brehu rieky Visly, kúsok od Starého mesta. Cez deň pripomína bežnú fontánu, no večer sa mení na peknú, audio-vizuálnu atrakciu mesta.

Multimediálny park fontán

Foto pred Multimediálnym parkom fontán

Varšava má dobrú sieť verejnej dopravy – je možné využiť autobusy, električky, metro. Náš najobľúbenejší dopravný prostriedok na pohyb mestom bol bike/elektrobike. Ideálne prevetranie sa na biku je popri Visle, kde je urobená pekná promenáda aj s cyklotrasami. Kým jedna strana nábrežia je plná miestnych barov, klubov, reštaurácií, druhú stranu lemuje piesočná pláž a úsek prírodného lesa. V jednom z miestnych barov sme si večer s kamošom posedeli a vychutnali parádny výhľad na  Národný futbalový štadión. Tesne pri nábreží sa nachádza interaktívne Kopernikovo vedecké centrum, ktoré patrí k najväčším vedeckým centrám v Európe. Obsahuje viac ako 450 exponátov – jednotlivé experimenty/pokusy si reálne môžu návštevníci vyskúšať. My sme z časových dôvodov návštevu centra nestihli, no v budúcnosti sa na túto vedeckú lahôdku budem tešiť. Neďaleko nábrežia sa nachádza aj múzeum Marie Curie Sklodowskej, ktorého návštevu sme si nemohli nechať ujsť. Expozícia múzea je venovaná životu a dielu poľskej dvojnásobnej nositeľky Nobelovej ceny Marie Curie Sklodowskej, ktorá dosiahla významné úspechy na poli rádioaktivity/izotopov a objavila dva chemické prvky polónium a rádium.

Nábrežie Visly

Piesočná pláž

Pohľad z klubu z nábrežia Visly na Národný futbalový štadión

Večerný pohľad na Národný futbalový štadión

Múzeum Marie Curie Sklodowskej

Druhý deň bolo na programe Staré mesto. Medzi najvýznamnejšie pamiatky tejto štvrte mesta patrí Kráľovský zámok, Žigmundov stĺp a Barbakán. Prehliadku sme začali na Zámockom námestíPlac Zamkowy“, ktorému dominuje vysoký stĺp so sochou kráľa Žigmunda. Dočítal som sa, že jeho zásluhou  bola v roku 1596 ustanovená Varšava za poľské hlavné mesto. Ďalšou dominantou stojacou na námestí je Kráľovský zámok, ktorý v súčasnosti slúži ako umelecké múzeum (sú tu napr. dva originálne obrazy od Rembrandta). Postupujeme ďalej, až k štvorcovému Staromestskému námestiuRynek Starego Miasta“. Námestie obklopujú pekné, pestrofarebné domčeky, ktoré na prvý pohľad pôsobia rozprávkovo. Staré mesto končí mestskými hradbami (Barbakán), ktoré kedysi chránili mesto. Z vonkajšej strany hradieb stojí pomník Malého povstalca – socha malého chlapca s prilbou na hlave a samopalom v ruke. Dočítal som sa, že socha reprezentuje chlapca, ktorý bol zabitý Nemcami počas Varšavského povstania.

Žigmundov stĺp (vľavo) a Kráľovský zámok (vpravo)

Staromestské námestie (Rynek Starego Miasta)

Mestské hradby (Barbakán)

pomník Malého povstalca

Neďaleko Zámockého námestia sa nachádza jedná z najznámejších ulíc vo Varšave – „Krakowskie Przedmieście“. Na jej začiatku stojí kostol sv. Anny s peknou klasicistickou fasádou. Nachádza sa tu viacero kostolov, kláštorov, pamiatok, významných poľských inštitúcií – napr. Poľská akadémia vied, Varšavská univerzita, Prezidentský palác a pod.

Kostol sv. Anny

Pohľad na Poľskú akadémiu vied

Prezidentský palác

Čo dodať na záver – oproti roku 2019 som z Varšavy videl zas o niečo viac. Je to mesto, ktoré okrem bohatej histórie ponúka aj zelené parky, piesočnú pláž a mrakodrapy.