Zimné výlety 2021

Podobne, ako minuloročné sviatky, ani tieto sa nezaobišli bez tradičných zimných výletov. Na Štefana (26.12.) sme s kamošom využili parádne počasie, ktoré nám pani zima nadelila a podnikli sme túru na Poludnicu (1549 m n.m.). Nasledujúci deň (27.12.) sme s kamošom vyrazili na Veľký Choč (1.611 m n.m.). Obdive túry som už podrobne opísal v predchádzajúcich článkoch – túru na Poludnicu tutúru na Veľký Choč tu. V tomto príspevku spomeniem pár základných informácií k obidvom túram a priblížim najmä pekné, zimné foto, ktoré sme cestou cvakli.

Poludnica je turisticky zaujímavý vrch (bralnatý/zalesnený)  nachádzajúci sa v Nízkych Tatrách. Jeho zdolanie sa dá naplánovať z viacerých lokalít (z Iľanova, zo Závažnej Poruby a z Liptovského Jána). My sme zvolili nám už známu trasu: Liptovský Ján (parkovisko pri hotely Ďumbier) – Sedlo RakytovicaPredná PoludnicaZadná Poludnica. Kombináciou zelenej a žltej značky sme sa dostali na Prednú Poludnicu, odkiaľ sme sa napojili na hlavný vrchol (nazývaný aj Zadná Poludnica). Cestu nám spestrila očiam lahodiaca prikrývka snehu, pričom bielu panorámu umocnili snehom zapadané smreky/jedle. Celá trasa z Lipt. Jána má necelých 5 kilometrov, s prevýšením cca 1000 metrov. Pre zaujímavosť pripájam aj odkaz na našu trasu cez aplikáciu Strava. Z Prednej Poludnice sa nám otvoril parádny výhľad na Liptovskú kotlinu s Liptovskou Marou, na Chočské vrchy, Západné aj Vysoké Tatry. Zo Zadnej Poludnice sme obdivovali vrcholy Nízkych Tatier (od Salatína cez Chopok, Ďumbier, Dereše, Poľanu).

Cesta rozprávkovo zasneženou krajinou

Foto na Prednej Poludnici

Výhľad z hlavného vrcholu Poludnice (v popredí Kriváň)

Foto na vyčnievajúcej skale na hlavnom vrchole Poludnice

Výhľad z hlavného vrcholu Poludnice na okolité tatranské horstvá

Výhľad z hlavného vrcholu Poludnice (v popredí Lipt. Mara)

Druhá naša túra smerovala na Veľký Choč. Na jeho vrchol vedie viacero výstupových trás (napr. z Valašskej Dubovej, Lúčok, Vyšného Kubína). My  sme začali v obci Valaská Dubová, odkiaľ sme postupne prešli cez lúky Strednej Poľany, až na cieľové miesto. Túra bola parádna – zimná turistika (podobne ako letná) má svoje čaro. Okolité smreky/jedle nám vďaka vetru, snehu a ľadu cestou pripomínali zvláštne „rozprávkové figúrky“. Tesne pod vrcholom nás čakalo ešte spestrenie v podobe úsekov istených reťazami. Po ich prekonaní  sa za miernou zákrutou pred nami vynoril vrchol Veľkého Choča. Kruhový výhľad zhora skutočne stojí za to – krásne vidno hrebene Malej Fatry, Západných či Nízkych Tatier. Na vrchole sa nachádza aj smerovník/kruhová mapa s označením jednotlivých bodov na obzore. Celú túru sme si okorenili večerným zostupom dole s čelovkou, čo bol fajn zážitok. Suma sumárum, krásnych cca 8,8 km za nami (odkaz na Stravu je dostupný tu).

Lúky Strednej Poľany

Trasa smerujúca na Veľký Choč

Foto na okolité horstvá

Okolité výhľady z vrcholu Veľkého Choča

Okolité výhľady z vrcholu Veľkého Choča

Cesta dole s čelovkou

Cesta dole s čelovkou