Zimné výlety

Počas vianočných sviatkov som podnikol dva kratšie výlety. Na Štefana (26.12.) som zamieril na neďaleký kopec Babky (1566 m n. m.). Nasledujúci deň (27.12.) sme s kamošom vyrazili na Veľký Choč (1611 m n. m.). Ale pekne po poriadku, ako som uviedol, mojou prvou zastávkou bol kopec s rozprávkovým názvom „Babky“. Kopec sa nachádza v západných Tatrách a cesta k nemu je pomerne nenáročná.

Túru som začal od rázcestia, neďaleko hotela Mních (LM), odkiaľ som sa vydal asfaltovou cestou hore popri chatkách. Asfaltová cesta sa po chvíľke kráčania zmenila na lesný chodník, ktorým som sa cca za hodinku dostal na križovatku – rázcestie pod Babkami. Tu trasa ponúka na výber dve možnosti – prvou je pokračovať priamo až ku Chate pod Náružím (nazývaná tiež Chata na Červenci), druhou zabočiť doľava, na vrchol Babiek. Keďže mojim cieľom boli Babky, vydal som sa doľava. Po cca 40 minútovom výraznejšom stúpaní som dorazil na vrchol. Výhľad z hora bol parádny – odkryli sa okolité horstvá. Chvíľku som sa tu zdržal, pokochal sa pekným, zimným výhľadom a rovnakou trasou som sa potom vracal dole. Pri rázcestí pod Babkami som mal ešte dosť energie a tak som si povedal, že to ešte stočím ku Chate na Červenci. Príroda nadelila super počasie, v ktorom zasnežená chata pekne vynikla. Po krátkej prestávke pri chate som zamieril rovnakou trasou späť k rázcestiu (neďaleko hotela Mních), kde som mal odparkované auto.

Rázcestie pod Babkami

Trasa na Babky

Okolité výhľady z Babiek

Na vrchole Babiek

Chata pod Náružím

Počas vianočných sviatkov sa naskytol čas aj na podniknutie druhej túry. S kamošom sme si napísali pár správ a plán trasy bol jasný: Valaská DubováStredná PoľanaVeľký Choč. Z obce Valaská Dubová sme sa vydali po modrej turistickej značke, ktorá nás miernym stúpaním voviedla do lesa. Chôdzou v lesnom, kamenistom teréne sme postupne naberali výškové metre. Chodník nás doviedol k lúkam Strednej Poľany, kde sa nám naskytli prvé otvorené výhľady do okolia. Odtiaľto sme pokračovali po zimnej výstupovej trase, ktorá nás viedla striedavo cez les a lúky. Cestou sa objavilo pár úsekov, ktoré bolo potrebné prekonať za pomoci reťazí. Posledný úsek trasy viedol mierne stúpajúcim chodníkom pomedzi kosodrevinu, až na vrchol Veľkého Choča. Na vrchole nás čakali krásne scenérie Liptova a Oravy. Chvíľku sme sa tu zdržali – spravili pár foto, doplnili tekutiny vo forme horúceho čaju a potom sme sa vydali rovnakou trasou dole.

Chodník vychádzajúci z obce Valaská Dubová

Cesta lesným, kamenistým terénom

Lúky Strednej Poľany

Trasa smerujúca na Veľký Choč

Na vrchole Veľkého Choča

Okolité výhľady z vrchola Veľkého Choča

Obidva výlety, t.j. Babky aj Veľký Choč stáli za to, určite si ich ešte niekedy zopakujem.