Dolomity 2022

V termíne 3.-9.7.2022 som cez FB stránku zahraničné exkurzie spolu s dovtedy neznámou partiou zamieril na trip do Dolomitov. V skorých ranných hodinách sme busom vyštartovali spred Prírodovedeckej fakulty UK – smer  Nemecko. Prvý deň nášho týždenného tripu nás čakala terénna exkurzia naprieč NP Berchtesgaden v Bavorsku (cca 20 km od Salzburgu). Navštívili sme roklinu Almbachklamm, ktorá leží priamo na potôčiku Almbach a vo svojich útrobách ukrýva viaceré vodopády.

Roklina Almbachklamm

Vodopád v rokline Almbachklamm

NP Berchtesgaden

NP Berchtesgaden

NP Berchtesgaden

Druhý deň boli na programe mestá Bolzano a Merano. Bolzano (niečo vyše 100 000 obyvateľov) je hlavné mesto južného Tirolska a patrí medzi najkrajšie horské destinácie v Taliansku. Skoro po celom jeho obvode ho obklopujú hory. Ide o moderné mesto, ktoré je pulzujúce, mladé, je tu moderná architektúra a popritom historické pekné centrum. Stretáva sa talianska a nemecká kultúra. Mesto je pekným príkladom toho, ako dokážu dve jazykové komunity spolu nažívať. Všetko je tam dvojjazyčne (niečo aj troj – ladinský jazyk, ktorým hovorí menej ako 1% obyvateľov). V letných mesiacoch, vďaka vysokým teplotám (taktiež dusno) tu nie sú veľmi príjemné podmienky. Na spoznávanie okolia sme využili lanovku Renon, ktorá nás z mesta vyviezla na vyhliadku Soprabolzano, odkiaľ bol parádny výhľad nielen na celé mesto, ale aj okolité dedinky a pohoria. Bolzano aj Merano sú mestá, ktoré sú doslova utopené v zeleni – cca 45% rozlohy mesta zaberajú zelené plochy, 28/30% mesta zaberajú poľnohospodárske plochy, vinice, ovocné sady a pod. K dispozícii sú tu 10-tky km turistických/cyklo chodníkov. Spomínané mesto Merano je druhé najväčšie mesto južného Tirolska (cca 40 000 obyvateľov) a je označované aj ako mesto kvetov. Parádna alpsko-stredomorská klíma v Merane praje exotickým rastlinám. Merano je vhodnou destináciou pre tých, ktorí najradšej spoznávajú mesto pešo a majú radi relax v prírode. V tomto mestečku strávila množstvo chvíľ cisárovná Sissi, ktorej je tam venovaná promenáda z centra mesta pozdĺž rieky Passer.

Bolzano

Bolzano

Bolzano

Bolzano

Merano

Merano

Ďalší deň nás čakala populárna destinácia – Tre Cime (Tri zuby). Bola pred nami celodenná terénna exkurzia vo vysokohorskom prostredí pod vedením odborníkov z NP Tre Cime. „Tri zuby“ predstavujú skalnú formáciu tvorenú tromi špičatými vrcholmi, vďaka čomu táto oblasť získala svoje pomenovanie. Najvyšší “zub” sa nazýva Cima Grande (2 999 m n.m.). Busom sme smerovali cez alpský priesmyk až k Auronzohütte (2320 m n. m.). Odtiaľto sme sa presunuli pešo priamo popod Tre Cime cez alpínske lúky a pastviny (Alm), až do údolia. Je to parádne miesto s krásnymi výhľadmi, ktoré určite stojí za návštevu.

Trasa k Tre Cime

Trasa k Tre Cime

Trasa k Tre Cime

Tre Cime

V okolí Tre Cime

V okolí Tre Cime

V okolí Tre Cime

V okolí Tre Cime

V okolí Tre Cime

Štvrtý deň nášho tripu sme sa presunuli do oblasti Lago di Garda. Vychutnali sme si pobyt pri jazere  Lago di Garda, ktoré je najväčším jazerom severného Talianska. Vďaka vysokým horám, ktoré jazero obklopujú tu prevláda príjemné stredomorské podnebie. Jazero tvorí veľká masa vody (cca 50 000 kubických km3). Rastie tu to, čo poznáme zo stredomoria (palmy, cyprusy, oleandre, olivovníky). Jazero má pretiahnutý tvar v smere sever juh. Na severe je jazero výrazne užšie a je obklopené vysokými horstvami, naopak na juhu je širšie, reliéf je rozvoľnený (nachádzajú sa tu morénové zvyšky). Lago di Garda sa teší veľkej obľube slovenských turistov, a to nielen vďaka prímorskej atmosfére, krásnej prírode/horám, čistej vode, ale tiež vďaka dobrej dostupnosti  (vzdialenosť od Bratislavy je cca 860km). Nakukli sme aj do mestečka Limone sul Garda (provincia Lombardia), ktoré sa nachádza na západnom brehu jazera. Mestečko je známe najmä vďaka pestovaniu citrónov. Zastávku sme si dali aj v mestečku Riva del Garda (provincia Alto Adige, severne od jazera Lago di Garda).

Lago di Garda

Limone sul Garda

Limone sul Garda

Pohľad na jazero Lago di Garda v mestečku Limone sul Garda

Riva del Garda

Riva del Garda

Riva del Garda

5 deň nášho tripu nás čakala terénna exkurzia v Naturpark Puez-Geisler/Parco Naturale Puez-Odle (provincia južné Tirolsko v severnom Taliansku), pod vedením odborníkov z Prírodného parku. Pohybovali sme sa v údolí Dolomiti – Val di Funes. S rozlohou cca 10 722 ha nie je obrovským parkom, no napriek tomu je hojne navštevovaný turistami (je domovom niektorých z najznámejších vrcholov Dolomitov). Najznámejšou horskou skupinou parku je Odle di Funes/Vilnösser Geisler (tiež Odle/Geisler).

NP Puez-Geisler

NP Puez-Geisler

NP Puez-Geisler

NP Puez-Geisler

NP Puez-Geisler

V šiesty deň nášho výletu sme sa presunuli do Parco Nazionale dello Stelvio/Nationalpark Stilfserjoch, ktorý leží v tzv. zlatom trojuholníku: Švajčiarsko – Taliansko – Rakúsko. Park siaha od pohoria Ortler Cevedale (južné Tirolsko) až po taliansky hovoriace provincie Trentino a Lombardia. Je to jeden z najstarších parkov v celej Európe. Má viac ako 130 000 ha, čím patrí medzi najväčšie v alpskom priestore. Je tu komplikovaný reliéf (extrémne sklony) – najnižšie body (dna údolí) ležia v nadm. výške cca 650/670, najvyšší vrchol (Ortler) je vysoký cca 3905 m n.m. Na prehliadku okolia sme využili lanovku, ktorou sme sa vyviezli na vrchol Langenstein (cca 2350 m n. m.), vyšľapali sme 350 výskových metrov k horskej chate a k ľadovcovému jazeru (cca 2700 m n.m.), odkiaľ sa nám naskytol pekný výhľad na ľadovec (vzdušnou čiarou cca 1,5 km). Z tohto bodu nás čakala ešte cesta dole do horskej destinácie Sulden.

NP Stelvio

NP Stelvio

NP Stelvio

Horská oblasť Sulden

Horská oblasť Sulden

Posledný deň nášho tripu sme navštívili horské mestečko Berchtesgaden ležiace kúsok od rakúskeho Salzburgu. Je vstupnou bránou do bavorského NP Berchtesgaden. Ide o malé mestečko s cca 8000 obyvateľmi. Mesto má typickú alpskú architektúru, menšie historické centrum a niekoľko hlavných ulíc, ktoré stoja za preskúmanie. Na námestí v historickom centre stojí kostol sv. Petra a Jána. My sme sa v rámci prehliadky vybrali hore nad mesto, odkiaľ je pekný výhľad na okolie.

Berchtesgaden

Berchtesgaden

Berchtesgaden

Berchtesgaden