Taliansko – Pisa, Elba

V dňoch 7-10.6.2022 sme sa s kolegami z Výskumnej základne pre horskú hydrológiu ÚH SAV zúčastnili medzinárodnej vedeckej konferencie ERB (Euromediterranean Network of Experimental and Representative Basins) na ostrove Elba v Taliansku. Konferenčný výlet sme odštartovali z viedenského letiska Schwechat, odkiaľ sme priamym letom prileteli na medzinárodné letisko Galileo Galilei (Pisa International Airport) v Pise. Ako si čitatelia mohli všimnúť, už samotný názov letiska napovedá, že je pomenované po slávnom fyzikovi a rodákovi z Pisy Galileovi Galilei.

Pisa je mesto v regióne Toskánsko v Taliansku. Je to pomerne malé mesto a všade, kde chcete, sa viete dostať v pohode pešo. V Pise sme strávili 1 predkonferenčný deň. Možno sa to nezdá veľa, ale na spoznanie takého menšieho mestečka to celkom stačí. Od nášho ubytka (B&B DEVID) sme to do centra mali pešobusom cca 15-20 minút. Našou prvou poznávacou zastávkou bolo námestie Piazza del Duomo (nazývané aj Piazza dei MiracoliNámestie zázrakov), ktorému dominuje známa Šikmá veža. Medzi ďalšie zaujímavé stavby, ktoré robia Šikmej veži spoločnosť patrí napr. Katedrála Nanebovzatia Panny Marie, Baptisterium sv. Jána Krstiteľa atď. Šikmú vežu sme si dosýta z každej strany obzreli. Pri tejto turistami navštevovanej atrakcii ma zaujalo napr. to, že tu fyzik Galileo prevádzal merania a štúdie o gravitácii a voľnom páde. Dočítal som sa, že jej výrazné naklonenie je spôsobené mäkkým podložím. V roku 1993 sa na severnej strane nainštalovalo 800 ton olovených dosiek ako protizávažie. Južným smerom od Námestia zázrakov sa nachádza Námestie rytierov (Piazza dei Cavalieri), ktoré kedysi slúžilo ako domov rytierskeho rádu Svätého Štefana.  Je tu sídlo školy, kostol sv. Štefana a veža Torre della Muda. Za prechádzku určite stojí aj nábrežie rieky Arno.  Cestou po nábreží sme natrafili na pekný gotický kostolík Santa Maria della Spina, ktorého poloha priamo na brehu rieky z neho robí zaujímavú atrakciu. Čo sa týka talianskeho jedla, obľúbená je pizza, rôzne druhy cestovín, lasagne. My sme neodolali a vyskúšali pizzu a špagety. Samozrejme nevynechali sme ani kávičku 🙂

Letisko Galileo Galilei

Šikmá veža v Pise

Katedrála Nanebovzatia Panny Marie v Pise

Potulky Pisou

Rieka Arno

Potulky Pisou

Univerzitná škola Scuola Normale Superiore

Kostolík Santa Maria della Spina

Dosť bolo o Pise, hor sa na konferenčnú Elbu! Nasledujúci deň sme sa z Pisy trajektom preplavili na ostrov Elba, konkrétne do prístavného mesta Portoferraio (najväčšie, taktiež hlavné mesto), kde prebiehala konferencia. Ostrov Elba je tretím najväčším talianskym ostrovom po Sicílii a Sardínii a najväčší v Toskánskom súostroví.  Dĺžka jeho pobrežia je cca 147 km a  najvyšším vrcholom je Monte Capanne (nadm. výška 1018 metrov). Ostrov Elba je pre turistov lákavou destináciou, a to nielen pre svoje prímorské podnebie, prírodu, malebné mestečká, more, ale aj históriu. Ostrov sa spája hlavne s menom legendárneho francúzskeho generála Napoleona Bonaparteho. V prístavnom meste Portoferraio mal dve rezidencie. Palazzino dei Mulini, slúžiaca skôr verejnému životu, a pre súkromné potreby mal letné sídlo Villa di San Martino. Popri konferenčných povinnostiach sme z Elby veľa nevideli, podnikli sme len rýchly výbeh medzi jednotlivými sekciami.

Trajekt do mesta Portoferraio

Portoferraio

Potulky mestom Portoferraio

Potulky mestom Portoferraio

Potulky mestom Portoferraio

Potulky mestom Portoferraio

Keďže našim primárnym zámerom cesty na Elbu bola konferencia, na záver spomeniem pár konferenčných info. Konferencia ERB sa koná každé dva roky. V aktuálnom roku 2022 sa na nej zúčastnilo takmer 90 vedcov z 18 rôznych krajín. Slovensko malo druhé najvyššie zastúpenie. Konferencia sa niesla v príjemnej atmosfére, zaznela pestrá paleta príspevkov, napr. z oblasti hydrologického modelovania, výskumu evapotranspirácie, sucha, použitia stopovačov v hydrologických štúdiách a pod. My sme v rámci konferencie prezentovali výskum venujúci sa dynamike tvorby odtoku v malom horskom povodí (poster „Dynamics of runoff generation in a small mountain catchment“, autori: Sleziak, Danko, Holko, Jančo) a výskum zameraný na tvorbu odtoku v meniacom sa lese (poster „Overland flow in a changing forest“, autori: Jančo, Holko, Danko, Sleziak). Organizátori konferencie nám pripravili aj exkurziu do banskej oblasti Rio Marina, kde prebiehala ťažba železa.

Konferencia ERB

Náš tím na konferencii ERB

Banská oblasť Rio Marina

Banská oblasť Rio Marina