Potulky liptovskými jaskyňami

Slnečný májový víkend nás s polovičkou nalákal vytiahnuť zo šuplíku ďalšiu túlačku v podobe liptovských jaskýň. K Liptovu okrem peknej prírody a kopcov patrí aj bohatstvo/pamiatky v podobe jaskýň. My sme ako prvú navštívili známu Demänovskú jaskyňu slobody nachádzajúcu sa v Národnom parku Nízke Tatry v Demänovskej doline, niekoľko km od Liptovského Mikuláša. Od parkoviska nás k jaskyni viedol chodník lemovaný náučnými tabuľami. Hneď pri vstupe do jaskyne sme sa dozvedeli, že naša prehliadková trasa pozostávajúca z tradičného okruhu bude mať dĺžku cca 1,2 km (zhruba 913 schodov, trvanie 60 min.). Zážitok pri objavovaní čarovného podzemia so sprievodcami bol parádny. Čo nám teda jaskyňa vo svojich útrobách ponúkla? .. parádne formy krasového reliéfu vytvorené činnosťou vody, peknú stalagmitovú/stalaktitovú výzdobu, podzemné jazierka a pod. Nenadarmo sa jaskyňa radí do desiatky najkrajších v Európe, zároveň medzi najnavštevovanejšie na Slovensku. Jej návštevu určite odporúčam.

Trasa k Demänovskej jaskyni slobody

Foto pred vstupom do jaskyne

Druhou našou zastávkou bola Stanišovská jaskyňa, ktorá sa nachádza v severnej časti Jánskej doliny. Ide o celoročne prístupnú jaskyňu, ktorá svoje brány otvára každý deň. Hneď na začiatku prehliadky sme vyfasovali čelovky. Do hĺbky zeme sme sa vydali so sprievodkyňou, ktorá nám počas prehliadky povedala všetky dôležité info týkajúce sa jaskyne. Zo zaujímavostí spomeniem napr. drobný vodný jaskynný hmyz, ktorý sa údajne živý drobnosťami, ktoré do jaskyne chtiac, či nechtiac nanosia návštevníci (napr. na obuvi a pod.). Dočítal som sa, že v jaskyni pomerne dlho cirkuluje chladný vzduch, ako dôsledok obmedzenej výmeny vzduchu.  Jaskyňa je taktiež zimoviskom netopierov. Steny jaskyne zdobí aj zopár nápisov – zaujímavý je napr. nápis ruských študentov, ktorý dokumentuje ich útek na územie Slovenska. Bolo super vidieť všetky tie steny, či chodby, ktoré matka príroda pomocou vody vymodelovala. Suma sumárum, jaskyňa má 410 metrov a jej prehliadka zaberie cca 1 hodinku. Na záver čaká návštevníkov ešte kapurková (poldeci). Moje dojmy z prehliadky sú super – obohatení o viaceré zaujímavé informácie sme z jaskyne vychádzali spokojní a vysmiati ako lečo.

Stanišovská jaskyňa

Stanišovská jaskyňa

Naše ďalšie kroky smerovali na Salaš Pastierska v Bobroveckej doline. Toto miesto mám v obľube už dlhšiu dobu. Je typickým príkladom salašníctva, pastierstva a chovu oviec na Liptove. Návštevníci si tu môžu zakúpiť rôzne výrobky z ovčieho mlieka, napr. čerstvý/údený syr, bryndza, kyslá/sladká žinčica, maslo a pod. Keďže moja polovička takéto fajnôtky na tomto salaši ešte neskúšala, prišla na rad koštovka (črpák kyslej žinčice a syr).

Salaš Pastierska

Ovečky pasúce sa pri salaši

Nasledujúci deň sme s polovičkou mali na programe návštevu Slovenského múzea ochrany prírody a jaskyniarstva. Jeho expozícia ponúka pohľad od tajomného podzemia až po divoké slovenské horstvo. Expozícia v suteréne približuje krasové a jaskynné útvary Slovenska. Expozícia na prvom poschodí mapuje vznik vesmíru/našej planéty. Návštevníci sa tu môžu detailnejšie pozrieť na jednotlivé zložky živej prírody, minerálov a pod. V rámci ďalšej expozície (biotopy, druhy živočíchov) ma zaujal medvedí brloh, cestu ktorým som si na vlastnej koži aj vyskúšal. Páčili sa mi aj zvukové efekty, ktoré dopĺňajú jednotlivé exponáty. Ďalšia časť expozície je venovaná chránenej prírode Slovenska (človek, hory a pod.). Ja ako človek, ktorý má rád mapy (rád ich vytváram, prezerám, čítam) som si prišiel na svoje – v rámci expozície múzea ma zaujala topografická mapa premietnutá na povrch piesku. Návštevníci si na jej príklade môžu namodelovať vlastnú krajinu a pohybom ruky privolať dážď a sledovať ako sa tvorí povrchový odtok. Na záver prehliadky si návštevníci môžu vyjsť na rozhľadňu múzea a vychutnať si pekné výhľady na mesto Lipt. Mikuláš a jeho okolie.

Slovenské múzeum ochrany prírody a jaskyniarstva

Topografická mapa premietnutá na povrch piesku