Zelené pleso 2021

V jednu víkendovú sobotu sme s kamošom/turistickým parťákom podnikli túru na Zelené pleso (cca 1541 m. n.m.) vo Vysokých Tatrách. Východiskovým bodom našej túry bolo parkovisko Biela voda. Výstup k plesu sme zahájili po žltej  turistickej značke. Cesta (cca 7,9 km) prevažne kamenistým chodníkom bola pohodová, s miernym stúpaním. Po necelých 2 hodinách chôdze sme dorazili do cieľa. Keďže von bolo pomerne chladno, ihneď sme zamierili ku chate (Chata pri Zelenom plese, nazývaná tiež Brnčalka), ktorá sa nachádza na severnom brehu plesa. Tu sme sa občerstvili fajnou kapustovou polievkou. Po kratšom posedení sme pokračovali okružnou trasou po obvode plesa. Cestou sme si vychutnávali pekné výhľady na okolité tatranské štíty. Keďže hladina plesa bola zamrznutá, nevyniklo dobre zelenkasté sfarbenie, ktorým je pleso typické. Dočítal som sa, že toto sfarbenie súvisí so zelenými škvrnami, ktoré spôsobilo vyvieranie prameňov na jeho dne.

Parkovisko Biela voda

Trasa kamenistým chodníkom

Trasa kamenistým chodníkom s kulisou tatranských vrchov

Pohľad na chatu pri Zelenom plese

Chata pri Zelenom plese

Zelené pleso s chatou, v pozadí Jastrabia veža

Foto pri Zelenom plese

Po prechádzke okolo Zeleného plesa sme sa s kamošom rozhodli, že budeme pokračovať v trase ďalej, smerom na Veľké Biele pleso (cca 1612 m n.m.). Nasledujúc červenú turistickú značku sme po cca 20 min. chôdze najskôr dorazili k Trojrohému plesu (cca 1620 m n.m.). Toto na pohľad malé pliesko sa hrdí prívlastkom druhé najväčšie pleso (cca 85 m dĺžka, 70 m šírka a 1,2 m hĺbka) zo skupiny Bielych plies v doline Bielej vody. Pleso má nepravidelný tvar s „tromi rohmi“, z čoho vyplynul aj jeho názov. Z časti je pleso zarastené rašelinou a jeho brehy pokrýva kosodrevina. Od plesa sa nám otvorili pekné výhľady na Belianske Tatry. Chvíľku sme tu pobudli, cvakli pár foto a pokračovali v trase ďalej. Pleso sme obišli zľava a rovným chodníkom v kosodrevine sme smerovali k Veľkému Bielemu plesu, ktoré sa nachádza v závere doliny Bielej vody (cca 10 min od Trojrohého plesa). Napriek svojmu názvu nepatrí toto pleso k najväčším tatranským plesám, no spomedzi Bielych plies v už spomínanej doline mu patrí prvenstvo (cca 195 m dĺžka, 70 m šírka a hĺbka necelý meter). Príjemné, slnečné počasie nám umožnilo vychutnať si pohľad na trblietavú hladinu plesa, v ktorej pekne vynikla kulisa okolitých tatranských vrchov. V blízkosti plesa je postavený drevený altánok, taktiež niekoľko lavičiek na sedenie. Miesto je zároveň križovatkou viacerých turistických trás (napr. na Šalvijový prameň, ku chate Plesnivec, na Kopské sedlo atď.). Pri plese sme sa chvíľu zdržali, vychutnali si pekné výhľady, spravili pár foto a potom nasledujúc modrú turistickú značku zahájili zostup k parkovisku Biela voda.

Trojrohé pleso

Veľké Biele pleso

Celý výlet hodnotím SUPER – túra na Zelené pleso je obľúbenou tatranskou túrou s krásnymi výhľadmi, ktorú určite treba absolvovať.