Leto 2021

Letná dovolenka prešla ako voda – popri rôznych letných výletoch/turistike (viď predchádzajúce články) som sa snažil nezanedbávať ani kultúru. Zaujímavé informácie o meste Liptovský Mikuláš som sa dozvedel od sprievodkyne, s ktorou sme v menšej skupinke absolvovali hodinovú prehliadku historickým centrom mesta. V kultúrnych aktivitách sme s kamošom pokračovali návštevou múzea Čierny orol. Pestrá expozícia múzea (zvieratá, lovecké potreby a pod.) zachytáva dejiny poľovníctva a rybárstva na Liptove. Z múzea sme zamierili do neďalekej galérie Kolomana Sokola (centrum Liptovského Mikuláša). Základom výstavy sú diela významného slovenského umelca (grafika/maliara) a mikulášskeho rodáka Kolomana Sokola. Návštevníci si môžu prehliadnuť viaceré kresby, ktoré umelec venoval Slovensku. Galéria nás milo prekvapila – celkový dojem z výstavy bol príjemný. Kúsok od galérie sa nachádza múzeum Janka Kráľa, ktoré sme samozrejme nemohli obísť. Výstava prezentuje dejiny Lipt. Mikuláša, od najstarších čias až po koniec druhej svetovej vojny. So sprievodcom sme nakukli aj do podzemných priestorov múzea, kde sa nachádza mučiareň/súdna sieň, ktorá približuje súd so zbojníckym kapitánom Jurajom Jánošíkom.

Prehliadka centrom mesta LM

Múzeum Čierny orol

Expozícia múzea Čierny orol

Galéria Kolomana Sokola

Múzeum Janka Kráľa

Okrem kultúrnych aktivít som cez letnú dovolenku podnikol aj menšie výlety. Keďže minulé leto sa mi zapáčila prehliadka parku Mini Slovensko v Liptovskom Jáne, tento rok som si návštevu aj s kamošom z Varšavy zopakoval. Vo výstavnom areály parku sme si prehliadli modely vybraných slovenských kultúrnych pamiatok (napr. Bojnický zámok, radnicu v Levoči, hrad Strečno, katedrálu sv. Michala v Košiciach, Bratislavský hrad a ďalšie.). Návštevu parku sme spojili aj s osviežením v neďalekom termálnom kúpalisku Termal Raj, ktoré sa nachádza v peknom prostredí Jánskej doliny. Okrem kúpaliska Termal Raj sme v priebehu leta odbehli zrelaxovať aj do aquaparku AquaRelax v Dolnom Kubíne.

Park Mini Slovensko

Park Mini Slovensko

Kúpalisko Termal Raj

Podobne, ako minulý rok, ani tento som nevynechal nočné bežecké podujatie s názvom „Night run“. Ide o beh centrom Lipt. Mikuláša, ktorý každoročne do ulíc priláka početné skupiny ľudí. Ani tento rok tomu nebolo inak. Atmosféra v uliciach bola super. Beh som si užil. Cieľovú rovinku som prebehol s časom 27 min. 34 s., s čím som bol spokojný.

Foto z behu Night run (zdroj: 123athlon)