Hranica – Olomouc – Ostrava 2021

Letná dovolenka sa ukázala ako ideálny čas na návštevu kamoša v Olomouci. Ako dopravný prostriedok som využil RegioJet, ktorým som z Liptovského Mikuláša smeroval priamo do Olomouca. S kamošom sme sa stretli vo vlaku a spoločne vystúpili o zastávku skôr – v stanici Hranica na Morave (známa tiež ako „Hranica“, východne od mesta Olomouc, v okrese Přerov). Dali sme si rýchlu prechádzku mestom, pozreli námestie a zamierili do údolia rieky Bečvy. Pri kráčaní popri rieke sa pred nami otvárala pekná, upravená krajina plná zelene. Cestou sme míňali viacero minerálnych prameňov (napr. Kropáčův, Gallašův, Jurikův, Janáčkův), ako aj miestne kúpele Teplice nad Bečvou.

Námestie v meste Hranica na Morave

Rieka Bečva

Kúpele Teplice nad Bečvou

Postupovali sme k pravému brehu rieky Bečvy, kde sa v národnej prírodnej rezervácií Hůrka nachádza najväčšia zatopená priepasť v ČR, od septembra 2016 aj najväčšia zatopená priepasť sveta (nameraná hĺbka priepasti je cez 470 metrov, dno zatiaľ nebolo dosiahnuté) – „Hranická propast“. Vyšli sme na vyhliadkovú plošinu a vychutnali si pekný výhľad na jazierko v priepasti. Ďalej sme pokračovali k železničnej stanici Heřmánky, odkiaľ sme sa vlakom presunuli na stanicu Budišov nad Budišovkou. Odtiaľto sme pešo smerovali do tzv. bridlicovej oblasti, kde sa nachádza trampská, Bridlicová chata, ktorá ponúka možnosť bezplatného prenocovania v lone okolitej prírody.

Info k Hranickej priepasti

Pohľad na jazierko v Hranickej priepasti

Bridlicová chata

Ďalší deň bolo na programe mesto Olomouc. Ako prvé sme sa vybrali pozrieť známu Katedrálu sv. Václava. Ide o najväčší kostol, aký sa v Olomouci nachádza. Jej hlavná veža má výšku cca 102 metrov, čo z nej robí najväčšiu novogotickú vežu v ČR.  Od katedrály sme sa presunuli k Prírodovedeckej fakulte Univerzity Palackého. V rýchlosti sme nakukli dnu – hneď vo vstupnej hale ma zaujalo rotujúce sa kyvadlo (tzv. Foucaultovo kyvadlo). Poukazuje na experiment francúzskeho vynálezca, ktorý dokumentuje rotáciu našej planéty okolo svojej osi. Moderná budova fakulty s dĺžkou cca 210 metrov je jednou z najväčších budov v Olomouci. Na chvíľu sme sa zastavili aj na katedre geoinformatiky, kde sme sa stretli s ďalším kamošom. Spoločne sme zamierili na kávu do neďalekej kaviarne.

Katedrála sv. Václava

Prírodovedecká fakulta UP

Výhľad zhora Prírodovedeckej fakulty UP

Naše ďalšie kroky smerovali na Dolné olomoucké námestie. Výrazným prvkom tohto námestia sú okrem barokového Mariánskeho stĺpu (postavený po morovej epidémii) aj viaceré fontány (napr. Jupiterova fontána, Neptúnova fontána). Presúvame sa na susedné Horné námestie, ktorému dominuje stĺp Najsvätejšej Trojice (výška cca 35 metrov, pamiatka svetového kultúrneho dedičstva UNESCO) a budova radnice s vežou (súčasťou je aj Olomoucký orloj). V tesnej blízkosti sa nachádza pekný, gotický kostol sv. Mórica. Súčasťou kostola je aj verejnosti prístupná vyhliadková veža, ktorá ponúka parádny pohľad na mesto a okolie.

Dolné námestie v Olomouci

Horné námestie v Olomouci

Radnica s vežou a orlojom

Pohľad na vyhliadkovú vežu (súčasť kostola sv. Mórica)

Okolitý výhľad z vyhliadkovej veže

Nasledujúci deň sme si s kamošom vyčlenili na prehliadku Ostravy. Ide o tretie najväčšie mesto v Česku, ktoré je vďaka svojim ložiskám uhlia známe pre ťažký priemysel. Priemyselný charakter mesta dokumentuje hutnícky areál v Dolnej oblasti Vítkovíc. Areál patrí k symbolom Ostravy/Moravsko-sliezskeho kraja a je možné v ňom vidieť bývalé koksárne, vysoké pece Vítkovických železiarní a pod. Prehliadka týmto „oceľovým srdcom Ostravy“ bola super.

Dolná oblasť Vítkovíc

Pokračovali sme ďalej v spoznávaní Ostravy – pristavili sme sa pri Novej radnici, nachádzajúcej sa pri ľavom brehu rieky Ostravice. Už z diaľky pútala pozornosť najmä jej veža (nevidno na foto), ktorá je so svojou výškou 85,6 metrov najvyššou radničnou vežou v ČR. Pri potulkách Ostravou sme prechádzali aj známou ulicou „Stodolní“, na ktorej sa nachádzajú desiatky barov, reštaurácií a klubov. Presunuli sme sa na Masarykovo námestie, ktorému dominujú dve pamiatky: Mariánsky stĺp Panny Márie a socha sv. Floriána, patróna hasičov. V zime sa na tomto námestí konajú tradičné vianočné trhy, ktoré sme si počas štúdia v Ostrave nenechali s kamošom ujsť. Centrálne námestie bolo ideálnym miestom na posedenie – zamierili sme do cukrárne „u Babičky“, kde sme si dali kávu a chvíľu zrelaxovali. Večer sme si posedenie na tomto námestí zopakovali – stretli sme sa s kamoškou/bývalou spolužiačkou z geoinformatiky a chvíľu posedeli v podniku „Radegastovna“.

Nová radnica

Ulica Stodolní

Masarykovo námestie

Nedá mi ešte nespomenúť peknú, novorenesančnú katedrálu (Katedrála Božského Spasiteľa), ako aj Sliezsko ostravský hrad, popri ktorých sme pri potulkách mestom prechádzali.

Katedrála Božského Spasiteľa

Sliezsko ostravský hrad

S kamošom sme toho hodne prešli, aj videli. Všetky zo spomínaných miest (Hranica na Morave, Olomouc, Ostrava) majú niečo do seba a určite stoja za návštevu.