Košice 2021

Jeden dovolenkový deň sme si s kamošom z Varšavy (prišiel na SK na dovolenku) rezervovali na výlet do metropoly východu (mesto Košice). Po príchode na košickú železničnú stanicu sme ihneď zamierili do centra mesta, kde je situovaných veľa múzeí, galérii, pamiatok a pod. Za cca 15 minút sme sa pešou chôdzou z hlavnej stanice ocitli na hlavnom námestí, kde nás už z diaľky vítal Dóm sv. Alžbety. Ide o gotickú katedrálu (taktiež najväčší kostol na Slovensku), postavenú medzi 14. a 15. storočím. Pohľad na vonkajšiu fasádu, ale aj vnútorný, bohato vyzdobený interiér bol vskutku parádny. Okolo katedrály sa vynie Hlavná ulica, na ktorej sa okrem kaviarní/reštaurácií nachádza aj množstvo histórie – napr. Kaplnka svätého Michala, Urbanova veža, Spievajúca fontána, Štátne divadlo, Morový stĺp (Immaculata) a pod. Prvé dve menované sú spolu s Dómom sv. Alžbety národnou kultúrnou pamiatkou. Reprezentantom košickej divadelníckej tradície je Štátne divadlo, ktoré je situované približne v strede hlavného námestia. V jeho tesnej blízkosti sa nachádza Univerzitný kostol (nazývaný tiež kostol Najsvätejšej Trojice, v minulosti Jezuitský kostol), v ktorom sme absolvovali prehliadku so sprievodkyňou. Pestré ornamenty zdobiace steny tohto barokového kostola boli lahôdkou pre oči. Neďaleko kostola sa nachádza Spievajúca fontána, ktorá ponúka zážitok spojený s hrou vody, svetiel a hudby. Výhodou Košíc je, že skoro všetko sa točí okolo Hlavnej ulice (t.j., za pomerne krátky čas sa dá vidieť veľa zaujímavostí z mesta). Na tejto ulici má svoje miesto už aj spomínaný Morový stĺp. Dočítal som sa, že jeho pomenovanie je spojené s pamiatkou obetí morovej epidémie, ktorú obyvatelia mesta prekonali v 18. storočí. Stĺp má výšku cca 14 metrov a zdobí ho viacero sošiek rôznej veľkosti.

Dóm sv. Alžbety

Kaplnka sv. Michala

Spievajúca fontána (v pozadí Štátne divadlo)

Foto pred Spievajúcou fontánou/Štátnym divadlom

Univerzitný kostol

Pohľad na Morový stĺp (v pozadí Štátne divadlo)

Pohľad na Morový stĺp

Keď som pred výletom googlil, čo zaujímavé sa dá v Košiciach vidieť/ochutnať, našiel som tip napr. na Dominikánske námestie, kde sa nachádza fajn kaviarnička s názvom „San Domenico caffé. Tu sme si dali s kamošom menšiu pauzu – posedeli a vyskúšali flat white (parádna kávička). Ďalší tip bol na cukráreň „Aida“, do ktorej sme cestou zamierili na koláčik. Tipom na dobrú kuchyňu bola reštaurácia s názvom „Republika východu“ ktorá vraj ponúka rôzne východniarske špeciality. Keď sme ale prechádzali okolo, zdalo sa nám, že je pomerne veľa ľudí a teda sme cestou vybrali inú reštauráciu.

Dominikánske námestie

Reštaurácia Republika východu

Pri potulkách mestom sme nazreli aj do Halmiho dvora, kde nás okamžite upútala kulisa dáždnikov, ktorá hýrila pestrými farbami. Chceli sme sa pozrieť aj do kultúrneho centra „Tabačka Kulturfabrik“, no bolo zatvorené. Kto plánuje výlet do Košíc, určite by nemal obísť Hrnčiarsku ulicu. My sme ju síce prebehli len v rýchlosti, ale myslím, že by sa tu dalo zdržať. Ulica sa nazýva aj ulicou historických remesiel a ponúka pohľad do doby, kedy boli v kurze rôzne remeslá (napr. kováčstvo, pekárstvo, hrnčiarstvo a pod.). Pri prehliadke mesta sme plánovali navštíviť aj rôzne múzeá (napr. Východoslovenské múzeum, Slovenské technické múzeum) ale zistili sme, že pondelky sú pravdepodobne zatvorené. Obzreli sme si ich aspoň z vonku a spravili pár foto.

Foto v Halmiho dvore

Hrnčiarska ulica

Východoslovenské múzeum

Nedá mi ešte nespomenúť pekné parky, v ktorých sme sa cestou mestom zastavili a trošku zrelaxovali (napr. park na Hlavnom námestí so spievajúcou fontánou, park s fontánou pri Immaculate, park pri kaplnke svätého Michala, mestský park). Posledný menovaný park je vstupnou/výstupnou bránou do/z mesta. V jeho tesnej blízkosti sa nachádza Jakabov palác, ktorý sme si cestou na železničnú stanicu v rýchlosti obzreli. Je to pekná neogotická budova, v ktorej vraj (dočítal som sa) po oslobodení Košíc Červenou armádou (rok 1945) istý čas sídlil prezident ČSR Edvard Beneš.

Prechádzka ulicou (v pozadí vykúkajúci Jakabov palác)

Jakabov palác

Železničná stanica

Myslím, že za jeden deň sme z Košíc videli celkom hodne. Toto druhé najväčšie slovenské mesto (po Bratislave) ma lákalo už dlhšie, ale nikdy nejako nevydal čas. Som rád, že sa prehliadka mesta tentokrát podarila. Mesto zanechalo vo mne pekný dojem. Myslím, že nie je náhoda, že v roku 2013 získali Košice titul Európske hlavné mesto kultúry.