Hrebienok – Zamkovského chata – Téryho chata

Už dlhšie som plánoval túru: HrebienokZamkovského chataTéryho chata. Letná dovolenka sa ukázala ako ideálny čas na uskutočnenie tejto turistickej lahôdky. Z Liptovského Mikuláša sme s kamošmi vyrazili autom do Starého Smokovca. Auto sme odparkovali na záchytnom parkovisku a vydali sa spoznávať nové tatranské miesta. Trasa zo Starého Smokovca na Hrebienok (1285 m n. m.) ponúka na výber dve alternatívy. Prvou je pešia turistika (po zelenej značke), striedavo po asfaltovej ceste/lesnom teréne, kopírujúc trasu pozemnej lanovky. Druhou alternatívou je vyvezenie sa pozemnou lanovkou priamo na Hrebienok. Keďže všetci z nášho trojčlenného tímu obľubujeme pešie túry a spoznávanie okolitých krás prírody, výber bol jasný. Peší výstup trval pohodovým stúpaním necelú hodinku.

Turistické stredisko Hrebienok

Z hrebienka sme pokračovali ďalej po červenej turistickej značke, ktorá nás doviedla na Rázcestie nad Rainerovou chatou (1304 m n. m.). Tu sa trasa rozdeľovala – kým modro značený chodník viedol k vodopádu studeného potoka a Rainerovej útulni, červená značka smerovala k Zamkovského chate. Povedali sme si, že najskôr zamierime k Zamkovského chate (odtiaľ priamo k Téryho chate) a vodopád si pozrieme cestou naspäť. Pokračovali sme teda po červenej turistickej značke, ktorá nás kamenistým chodníkom (cesta cca hodinka) doviedla k Rázcestiu pod Zamkovského chatou. Odtiaľto to bolo už iba na „skok“ k samotnej Zamkovského chate (1475 m n. m.). Nedá mi ešte nespomenúť Studený potok, ktorý sme cestou križovali, alebo Obrovský vodopád, okolo ktorého sme prechádzali. Z chodníka bol taktiež pekný výhľad do doliny, kde sa vynímala Bilíkova chata. Zamkovského chata je útulná vysokohorská chata s výbornou polohou – nachádza sa kúsok od rázcestníka, kde sa križuje viacero frekventovaných turistických trás. Chata je otvorená celoročne a pre turistov poskytuje nielen občerstvenie, ale aj nocľah. Tu sme doplnili hladinu cukru (dali kofolu) a po kratšom posedení sme sa vydali k cieľu (Téryho chata).

Cesta z Hrebienka smerom na Zamkovského chatu

Studený potok

Obrovský vodopád

Zamkovského chata

S kamošom pred Zamkovského chatou

Držali sme sa zelenej turistickej značky, ktorá nás viedla striedavo lesom/kosodrevinou, až do mierne exponovaného pásma horských lúk. Strmšie stúpanie začínalo až pri vysokých skalách, ktoré spolu vytvárajú útvar nesúci názov Veľký a Malý Hang. Cestou sme zazreli aj zopár horských nosičov, ktorí s poriadnym nákladom smerovali kamenistým chodníkom hore na chatu (sú to makači). Po vyšľapaní si posledného strmáku sme sa ocitli pri Téryho chate (2012 m n. m.). Pohľad na kamennú kulisu okolo Malej Studenej doliny, v závere ktorej sa chata nachádza bol parádny. Od chaty bol tiež super výhľad na tatranských velikánov, akými sú napr. Lomnický štít, Pyšný štít, Ľadový štít, či Prostredný hrot. V okolí chaty sa nachádza päť Spišských plies rôznej veľkosti. Prečo Spišské? – ak niektorí z vás nad tým uvažujú, tiež som si kládol túto otázku. Dočítal som sa, že názov týchto piatich plies ľadovcového pôvodu súvisí s určením ich polohy na území historickej Spišskej župy. Každopádne, každé z týchto plies má svoje čaro a spolu dotvárajú unikátny vysokohorský ráz. Najskôr sme zamierili na chatu, kde sme si dali menšie občerstvenie – ja s kamošom kapustovú polievku, druhý kamoš palacinky. Podobne ako Zamkovského chata (viď vyššie), aj Téryho chata je v celoročnej prevádzke (možnosť nocľahu), vďaka čomu je v obľube turistov. Posilnení výdatným jedlom sme sa vydali spoznávať krásy tatranských plies. Okolie plies je popretkávané viacerými chodníkmi, ktoré spájajú Téryho chatu s Tatranskou Javorinou a Zbojníckou chatou. Keďže našou cieľovou zastávkou bola Téryho chata, zdržiavali sme sa najmä v jej okolí. Podnikli sme pohodovú prechádzku pomedzi jednotlivé plesá, kde sme si vychutnali pekné výhľady. Chvíľku sme sa tu zdržali, spravili pár foto a potom zahájili postupný zostup dole.

Kamenistý chodník smerujúci k Téryho chate

Pohľad do Malej Studenej doliny

Foto pred vodopádom na trase ku Téryho chate

Záverečná trasa ku Téryho chate

Téryho chata

Pohľad na jedno zo Spišských plies obkolesené tatranskými vrcholmi

Spišské pleso v okolí tatranských vrcholov

Spišské pleso v okolí tatranských vrcholov

Pohľad na Spišské plesá

Čo dodať na záver – Tatry majú návštevníkom určite čo ponúknuť. Špeciálne túra na Téryho chatu (dĺžka trasy cca 20 km) je prírodným lákadlom pre turistov. Oproti klasickým lesným chodníkom, občasná zmena v podobe kamenistých chodníkov spolu s panorámou okolitých tatranských vrcholov dobre padne. V zime je túra na Téryho chatu určite náročnejšia, odporúčal by som teda nezabudnúť na zimnú výstroj, ako sú mačky, či turistické palice a pod.