Prosiecka a Kvačianska dolina

Na utorok (17.11.) vyšiel štátny sviatok, čo pre mňa znamenalo ideálny čas na prevetranie sa. Na pláne bola túra: Prosiek – Prosiecka dolina – vodopád Červené piesky – Svorad – Veľké Borové – Ráztocký vodopád – vodné mlyny Oblazy v Kvačianskej doline.

Túru som začal v obci Prosiek (severne od vodnej nádrže Liptovská Mara), odkiaľ som sa vydal po modrej turistickej značke – smer Prosiecka dolina. Hneď pri vstupe do doliny ma vítala mohutná skalná úžina „Vráta“. Po prejdení popod vysoké skalné steny, chodník pokračoval drevenými lávkami a mostíkmi ponad potok. Po chvíli kráčania sa predo mnou objavili úseky, ktoré bolo potrebné preliezť za pomoci oceľového lana. Terén naprieč dolinou bol prevažne kamenistý, no v niektorých úsekoch vykukol aj lesný chodník. Kúsok za polovicou Prosieckej doliny som narazil na  cca 15 metrov vysoký vodopád Červené piesky.

Skalná úžina „Vráta“

Prechod drevenými lávkami ponad potok

Pohľad z kamenistej úžiny

Kamenistý terén vedúci dolinou

Vodopád Červené piesky

Po tejto „zastávke“ nasledovala o čosi náročnejšia ale zároveň pestrejšia trasa – objavili sa skalné rokliny, ktoré bolo potrebné zdolať za pomoci rebríkov a reťazí. Po prekonaní týchto úsekov sa dolina otvorila a ja som sa ocitol na planine Svorad. Po poľnej ceste (neskôr asfaltke) som smeroval do obce Veľké Borové. Stále som sa držal modrej turistickej značky, ktorá ma po chvíli kráčania priviedla k doline Borovianka – tu začína Národná prírodná rezervácia Kvačianska dolina. Pekným spestrením tejto doliny je Ráztocký vodopád (výška cca 8 metrov), ku ktorému som sa dostal krátkou odbočkou cez potok.

Skalné rokliny

Prechod skalnými výbežkami

Prechod planinou Svorad

Pohľad na obec Veľké Borové

Ráztocký vodopád

Moje ďalšie kroky smerovali do lokality Oblazy, kde som mal možnosť vidieť unikátnu pamiatku – dva drevené vodné kolesové mlyny. V kombinácii s okolitou prírodou a zurčiacou vodou bola návšteva mlynov pekným zážitkom.

Vodné mlyny v lokalite Oblazy

Prosiecka a Kvačianska dolina sú známe a obľúbené doliny na Liptove, ktoré majú turistom čo ponúknuť. Ich návštevu určite odporúčam.