Salatín

Cesta na Salatín je pre mňa a kolegov z ÚH SAV spojením práce a príjemnej prechádzky. Na Salatíne sa nachádza naša najvyššie položená meteorologická stanica (cca 1875 m n. m.),  ktorá poskytuje údaje o zrážkach, teplote vzduchu a ďalších meteorologických prvkoch (napr. žiarení, smere a rýchlosti vetra, výške snehu a pod.). Keďže sa blíži zima, naša aktuálna úloha spočívala v znesení preklápacieho zrážkomera a nainštalovaní snímača na radiáciu.

Cestu sme začínali z Lipt. Ondrašovej, odkiaľ sme sa autom dopravili ku Chate pod Náružím (Červenec). Ide o vápencovú oblasť Západných Tatier, v ktorej sa nachádzajú aj známe vrcholy: Mních (1460 m  n.  m.), Babky (1566 m n. m.), Sivý vrch (1805 m n. m.). Posledný menovaný je ako stvorený pre milovníkov vysokohorskej vápencovej flóry. Auto sme nechali neďaleko chaty a začali stúpanie. Naša trasa smerovala do sedla Predovratie, z ktorého pokračovala popod spomínaný Sivý vrch. Ku stanici na Salatíne sme prešli cez pomerne rozsiahlu kosodrevinu/miestami sneh, čo nám značne dalo zabrať.

Pohľad na Sivý vrch

Výskumná lokalita s meteorologickou stanicou

Pracovníci ÚH SAV na výskumnej lokalite

Naspäť sme zvolili variantu cez hrebeň Brestovej (1902 m n. m.), kde kosodrevinu/sneh vystriedala nízka tráva. Cesta západotatranskou prírodou bola príjemná, plná pekných výhľadov.

Pohľad na hrebeň Brestovej

Okolité výhľady