Leto 2020

Pár týždňov dovolenky počas leta som sa snažil stráviť aktívne – podnikol som viaceré výlety/túry do prírody (viď napr. dva predchádzajúce články), bike a pod. Liptov je popretkávaný mnohými peknými cyklotrasami (napr. okolo Liptovskej Mary, a ďalšie). Ja som si obľúbil trasu Liptovský Mikuláš – Okoličné – Uhorská Ves – Liptovský Ján (dĺžka cca 28 km). Obec Lipt . Ján sa vďaka viacerým termálnym prameňom a známej Jánskej doline teší obľube miestnych turistov. Mojou prvou zastávkou v tejto obci bola tzv. Kaďa. Ide o termálny prameň, ktorý poskytuje možnosť bezplatného kúpania v podobe „vírivky“. Voda z prameňa odteká do priľahlého prírodného „bazéna“. V areáli sa nachádza aj pitný minerálny prameň Teplica, z ktorého si návštevníci môžu nabrať vodu do fliaš.

Termálny prameň tzv. Kaďa s priľahlým prírodným „bazénom“

Ďalšou zastávkou v Lipt. Jáne bolo letné termálne kúpalisko Termal Raj. Kúpalisko sa nachádza v areáli hotela SOREA Máj v peknom prostredí Jánskej doliny. V areáli kúpaliska je niekoľko bazénov (napr. plavecký, relaxačný, detský), taktiež stánkov poskytujúcich občerstvenie. Mineralizovaná voda v bazénoch má priaznivé účinky na ľudský organizmus.

Termálne kúpalisko Termal Raj

Pri potulkách  Lipt. Jánom som navštívil aj známy park Mini Slovensko. V prírodnom parku je možné vidieť detailne vypracované modely vybraných slovenských kultúrnych pamiatok (napr. Bojnický zámok, starobylú radnicu v Levoči, hrad Strečno, katedrálu sv. Michala v Košiciach, Bratislavský hrad a ďalšie.).

Miniatúra Bojnického zámku

Miniatúra starobylej radnice v Levoči

Miniatúra hradu Stečno

Moje ďalšie letné trasy (okrem Lipt. Jána) smerovali napr. na Žiarsku chatu. Z Lipt. Mikuláša som autom vyrazil do obce Žiar. Auto som nechal na parkovisku v ústí Žiarskej doliny a asfaltovou (občas lesnou) cestou som smeroval ku chate (príjemná prechádzka, cca 5 km). Chata poskytuje výborné miesto na oddych, ubytovanie či občerstvenie (ja som sa vždy posilnil výdatnou kapustnicou).

Cesta na Žiarsku chatu

Žiarska chata

Každoročne mesto Lipt. Mikuláš pripravuje tzv. Mikulášske leto – pestrý program, ktorý ponúka rôzne koncerty, divadelné predstavenia, výstavy a pod. Ja som neodolal akcii s názvom „Night run“. Ide o beh nočným centrom Lipt. Mikuláša. Na výber boli dve traťové varianty: 5 alebo 10 km. Ja som zvolil kratšiu trať (5 km). Aktuálny ročník (t.j., 9. ročník) privítal 440 bežcov. Ľudia v uliciach fandili, atmosféra bola super. Po prebehnutí cieľovou rovinkou som uvidel čas 26 min. 2 s., s čím som bol spokojný.

Atmosféra pred začiatkom „Night run“

Popri rôznych letných aktivitách bolo občas treba aj zrelaxovať – využil som najmä wellness služby športovo-relaxačného centra Winner v Lipt. Mikuláši a aquaparku AquaRelax v Dolnom Kubíne.

Pár týždňov letnej dovolenky ubehlo ako voda, hor sa späť do pracovného režimu!