Výstup na Rysy

Ako každé leto, aj toto prišiel na dovolenku na Slovensko kamoš z Varšavy. Tešil som sa, že spolu podnikneme nejaké výlety/túry. Jedným z našich výletov bol výstup na Rysy (najvyšší vrch Poľska, zároveň hraničný bod medzi Poľskom a Slovenskom). Túru sme začínali zo Štrbského plesa, odkiaľ sme turistickým chodníkom smerovali k Popradskému plesu. Tu, na známom Horskom hoteli Popradské pleso sme dali menšie občerstvenie (ja cesnačku a makovo-lekvárovú lokšu, kamoš kapustovú polievku).

S kamošom pred Popradským plesom

Výhľad na Popradské pleso

Od Popradského plesa sme sa ďalej vydali po modrej značke, smer Chata pod Rysmi. Terén bol kamenistý a stále viac a viac sa nám odkrývali okolité tatranské vrcholy. Pokračovali sme ďalej, až sme narazili na deliacu sa cestu, označenú dvoma farebne rozlíšenými turistickými značkami. Kým modrá značka viedla vľavo na Kôprovský štít, červená smerovala na Chatu pod Rysmi. Keďže našou cieľovou zastávkou boli Rysy, nasledovali sme červenú značku. Stúpanie bolo výraznejšie, terén náročnejší (viac skál a kameňov). Chôdzou po horskom/kamenistom chodníku sme postupne naberali nadmorskú výšku.

Cesta kamenistým chodníkom

Cesta kamenistým chodníkom, v pozadí panoráma tatranských vrchov

Cestou sa nám odkrývali Žabie plesá, za ktorými nás čakal terén istený reťazami. Tu sme sa zdržali cca 45 min. – koncentrácia ľudí v týchto ťažšie priechodných úsekoch bola pomerne vysoká. Po zvládnutí týchto úsekov sme sa  pomalým stúpaním dostali až na najvyššie položenú chatu vo Vysokých Tatrách – Chatu pod Rysmi (2250 m n. m.). Tu sme doplnili hladinu cukru (dali kofolu) a po kratšom posedení smer Rysy. Cestou sa objavilo ešte pár náročnejších úsekov (kamene/miestami sneh), po prekonaní ktorých nás už vítal najvyšší tatranský vrchol Rysy (cca 2500 m n. m.). Naskytli sa nám krásne výhľady na okolité tatranské štíty.

Výhľad na Žabie plesá

Rada ľudí pred reťazovými úsekmi

Výhľad na Chatu pod Rysmi

Kamoš neďaleko Chaty pod Rysmi

Trasa od Chaty pod Rysmi k vrcholu Rysov

Trasa od Chaty pod Rysmi k vrcholu Rysov

Výhľad spod Rysov na okolité tatranské vrchy

Momentka pod Rysmi

Výhľad spod vrcholu Rysov

Výhľad spod vrcholu Rysov

Rysy sú prírodnou lahôdkou pre turistov, ich návštevu určite odporúčam.