Štrbské a Popradské pleso

Dňa 21.7.2020 som podnikol kratší výlet do Vysokých Tatier, kde som navštívil dve známe plesá: ŠtrbskéPopradské pleso. Výlet som začínal z Liptovského Mikuláša (LM) – vlak z LM do Štrby. Z obce Štrba tradične premávala tzv. “Zubačka” (ozubnicová železnica), ktorá ale momentálne bola mimo „provoz“ (od 6.7.2020 do 31.5.2021 trvá výluka). Namiesto zubačky premáva náhradná autobusová doprava, ktorá návštevníkov dopraví na Štrbské pleso.

Pri vstupe do areálu nás vítal početný rad stánkov, ktoré ponúkajú na predaj rôzne suveníry/pohľadnice/magnetky s tematikou Tatier. Trasu lemujú viaceré orientačné tabule, ktoré návštevníkom približujú rôzne štíty Tatier.

Orientačné tabule

Ako prvé som zamieril k jazeru Štrbské pleso. Ide o morénové pleso, ktoré sa nachádza v nadmorskej výške 1346 m n. m. Je to druhé najväčšie jazero (rozloha 19,76 ha, max. hĺbka 20 m) na slovenskej strane Vysokých Tatier. Hneď som podnikol okružnú prechádzku po jeho obvode. Trasa je príjemná, s peknými výhľadmi na okolitú prírodu. Trasu okolo celého jazera lemuje náučný chodník, ktorý je tematicky zameraný (t.j., na viacerých infotabuliach je priblížená história Štrbského plesa, jeho flóra, fauna a pod.).

Výhľad na Štrbské pleso

Zo Štrbského plesa som sa ďalej vydal po červenej značke – smer Popradské pleso. Cesta turistickým chodníkom je pohodová, s miernym stúpaním. Pekný dojem prírodnej scenérie umocňuje okolitá panoráma tatranských štítov. Podobne ako pri Štrbskom plese, aj tu som zopakoval okružnú prechádzku okolo jazera. Cestou som zazrel viacero informačných tabúl, ktoré nesú základné informácie o plese. Odbehol som pozrieť aj na neďaleký (južne od Popradského plesa), symbolický cintorín, ktorý je venovaný pamiatke obetí Vysokých Tatier.

Výhľad z turistického chodníka na tatranské štíty

Výhľad na Popradské pleso

Informačná tabuľa nesúca základné info o Popradskom plese

Informačná tabuľa približujúca symbolický cintorín

Drevený kríž pri symbolickom cintoríne

V okolí Popradského plesa sa nachádza Majláthova chata a Horský hotel Popradské pleso. Obidve zariadenia ponúkajú služby v podobne reštaurácie, predaja suvenírov a pod. Spomínaný Horský hotel bol poslednou mojou tatranskou zastávkou. Chvíľku som sa tu zdržal, vyskúšal kuchyňu (kapustovú polievku) a potom opäť smer Štrbské pleso – odtiaľ vlak do Štrby, potom bus do LM.

Horský hotel Popradské pleso

Štrbské/Popradské pleso patria k obľúbeným turistickým lokalitám v Tatrách. Obidve plesá majú svoje čaro, ich návštevu určite odporúčam. Na záver už len malý postreh – ak si chcete atmosféru obidvoch tatranských plies v pokoji a kľude užiť, vyrazte v ranných hodinách (menšia koncentrácia ľudí).