Návšteva kamoša z Olomouca

Cez víkend (10.-12.7.2020) ma prišiel pozrieť kamoš (Honza Masopust) z Olomouca. Ešte pred jeho príchodom som uvažoval, kam ho zoberiem (chcel som, aby z Liptovského Mikuláša a okolia videl čo najviac).

Prvou našou zastávkou bol Salaš Pastierska (Bobrovec), ktorý je typickým príkladom salašníctva, pastierstva a chovu oviec na Liptove. Salaš ponúka na predaj rôzne výrobky z ovčieho mlieka, napr. čerstvý/údený syr, bryndza, žinčica a pod. My sme neodolali a pár takýchto chutných výrobkov (syr, žinčicu) vyskúšali.

Salaš Pastierska

Honzo vychutnáva črpák na Salaši Pastierska

Posilnení črpákom žinčice (kyslé/sladké ovčie mlieko) sme sa vydali ďalej – smer Liptovská Mara. Ide o najväčšiu vodnú nádrž na Slovensku, ktorá je situovaná medzi Liptovským Mikulášom a Ružomberkom. Toto vodné dielo slúži na výrobu elektrickej energie, taktiež plní účel protipovodňovej ochrany. Počasie nám prialo (slnečno a teplo, cca 30 °C) – chvíľku sme posedeli (omočili nohy a pod.) a popritom uvažovali, kam sa presunieme ďalej.

Pohľad na kostolík pri Liptovskej Mare

Liptovská Mara

Naše kroky ďalej smerovali na lokalitu „Háj-Nicovô“ (severný okraj Liptovského Mikuláša), ktorá ponúka pekné výhľady na okolité hory, vodnú nádrž Lipt. Mara a pod. Jej dominantou je pamätník a cintorín Háj-Nicovô, ktorý sa spája so symbolom patriotizmu, ktorý sa postavil na odpor fašizmu (rok 1945).

Pamätník/cintorín Háj-Nicovô

Z vojenského pamätníka „Háj-Nicovô“ sme sa s Honzom presunuli „o dům dál“ – Výskumná lokalita ÚH SAV na Červenci (1500 m n. m.). Na tejto lokalite pracovníci Výskumnej základne pre horskú hydrológiu ÚH SAV vykonávajú rôzne terénne merania (napr. v zime merania výšky/vodnej hodnoty snehu; v lete merania teploty vzduchu, slnečného žiarenia, vlhkosti pôdy a pod.). Cestou z  výskumnej lokality sme sa zastavili aj na Chate pod Náružím (nazývaná tiež Chata na Červeneci). Chata má výhodnú polohu – v lone prírody Západných Tatier, obkolesujú ju kopce, ako napr. Babky, Malá a Veľká kopa, Ostrý, Sivý vrch.

Výskumná lokalita Červenec (1500 m n. m.)

Chata pod Náružím

Ďalšou našou zastávkou bol Bobrovecký vodopád (nazývaný tiež Poľovníkov vodopád), ktorý sa nachádza pod Bobroveckou dolinou. Ide o užší vodopád, ktorý padá z výšky cca 12 metrov. Dojem z neho umocňuje pekné prírodné prostredie, ktoré ho obklopuje.

Bobrovecký (Poľovníkov) vodopád

Sobotný deň sme uzatvárali spoločenskou hrou „Azul“. Ide o zaujímavú hru (cieľom je vyzdobiť kráľovský palác Evora), s pravidlami ktorej som sa zoznámil práve pri návšteve Honzu v Olomouci.

Hra „Azul

V nedeľu sme dali ešte rannú omšu vo Farskom kostole sv. Mikuláša (najväčšia ranogotická stavba liptovského regiónu), po ktorej nasledoval záverečný koláčik/posedenie v cukrárni Veronika.