Gdansk, Sopot, Gdynia 2023

Po konferencii vo Varšave sa naskytol priestor na predĺženie si víkendu a podniknutie kratšieho tripu s kamošom. Na programe bolo trojmestie Gdansk, SopotGdynia. Z Varšavy sme v ranných hodinách vlakom zamierili do prvého menovaného mestečka Gdansk. Jeho poloha na pobreží Baltského mora a dlhoročná história formujú charakter mesta. Je tu pekné staré mesto, farebné budovy, dláždené uličky, v popredí je gotická, renesančná a baroková architektúra. Prešli sme sa po peknej pešej ulici s názvom Dlhá (Dluga ulica), ktorá vedie od historickej Zlatej brány na hornom konci ku Zelenej bráne na dolnom konci. Pozreli sme si známu pamiatku mesta – Neptúnovu fontánu, ktorá ako som sa dočítal pochádza z roku 1633 a podľa povery vraj v minulosti z nej tiekla gdanská vodka „Goldwasser“. Uličky nás viedli popri tehlovom kostole (Bazilika Nanebovzatia Panny Márie, skrátene Mariánska bazilika), historickej budove Mestskej radnice a budove stredovekého prístavného žeriavu, ktorý je súčasťou Námorného múzea. Páčila sa mi známa Mariacka ulica, ktorá je pekným príkladom tradičnej architektúry mesta. V jej priestore sa nachádzajú útulné kaviarne, obchodíky, vitríny so šperkami z jantáru a pod. Neobišli sme ani Múzeum II. svetovej vojny, ktoré prezentuje veľké množstvo informácií o priebehu svetových konfliktov.

Gdansk

Neptúnova fontána

Prístavný žeriav

Gdansk

Výhľad na Gdansk

Výhľad na Gdansk

Mariacka ulica

Gdansk

Po prehliadke mesta Gdansk nás nasledujúci deň čakalo kúpeľné mestečko Sopot. Toto malé mestečko (rozloha cca 17 km2, počet obyvateľov cez 30 000) som doposiaľ nepoznal, no príjemne ma prekvapilo. Nachádza sa tu napr. najdlhšie drevené mólo v Európe, ktoré sa rozprestiera viac ako 500 metrov do mora. S kamošom sme si dali prechádzku po tomto móle a bol to super zážitok. Určite by som sa sem vrátil aj v lete a vychutnal si výhľady na more, piesočnú pláž a pulzujúcu atmosféru. Čo sme ešte videli? ..napr. katolícky kostol sv. Jerzegeho, ktorý dominuje hlavnému námestiu. Zaujímavá bola aj budova s názvom Krzywy Domek (Krivý dom) v ktorej sme chvíľu posedeli na kafíčku.

Sopot

Kostol sv. Jerzegeho

Krivý dom

Drevené mólo

More a piesočná pláž

More a piesočná pláž

Treťou našou zastávkou bolo moderné prímorské mesto Gdynia. Jej centrum tvoria široké ulice lemované vysokými modernými budovami. Hlavnou ulicou je Świętojańska, ktorá vedie rovnobežne s morom. Výraznou atrakciou mesta je južné nábrežie, ktoré sa nachádza neďaleko vlakovej stanice (cca 20 min. chôdze). Nachádza sa tu napr. známy poľský torpédoborec (rozumej vojnová loď) – múzeum ORP Błyskawica a cvičná plachetnica – múzeum Dar Pomorza, neďaleko je Námorná univerzita a akváriové múzeum (Akwarium Gdyńskie). Za oddychom sme zamierili na známy vrch Kamienna Gora odkiaľ je parádny výhľad na mesto a Gdanský záliv. Priamo na vrchole sa týči cca 25 metrov vysoký kríž.

Gdynia

Dar Pomorza

Błyskawica

Akváriové múzeum

More a pláž

Vrch Kamienna Gora

Výhľad z vyhliadky z  Kamiennej Gory