Albánsko a Grécko

Albánsko, konkrétne mestá Saranda a Ksamil + grécky ostrov Korfu, sú miesta, ktoré sme si s partiou vybrali na pár dňový trip. Saranda je prístavné mestečko na juhu Albánska, neďaleko hraníc s Gréckom. Priamo na pobreží sme zajednali loďku a v skupine s ďalšími ľuďmi sme sa plavili a popritom obzerali 4 pláže + 1 jaskyňu. Z mesta Saranda sme sa nasledujúci deň presunuli do Ksamilu (cca 15 km južne od Sarande), ktorého hlavným lákadlom sú piesočnaté pláže s tyrkysovou vodou. Tieto atribúty ho radia k najkrásnejším miestam v Albánsku a Stredomorí.

Saranda

Saranda

Saranda

Saranda

Saranda

Ksamil

Ksamil

Ksamil

Ksamil

Z Albánska sme sa trajektom preplavili na grécky ostrov Korfu. Prvý deň sme si dali tour de hlavné mesto (Kerkyra). Mesto charakterizujú úzke uličky, námestia, starý/nový prístav, pevnosť. Korfu je parádna turistická destinácia, ponúka krásne piesočnaté pláže, prírodu, zaujímavé historické pamiatky a pod. Najlepší spôsob, ako z ostrova čo najviac vidieť a užiť si ho, je zobrať auto a vyraziť na roadtrip! Podobne sme to poňali aj my a na poznávanie ostrova si požičali Peugeot 308. Ráno sme zhodnotili plány a vyrazili naprieč dobrodružstvám – prvou našou zastávkou bola Kassiopi beach, nasledovalo najvyššie miesto ostrova Pantokrator (906 m n.m.), ktorý nám ponúkol parádny výhľad na celý ostrov a jeho okolie. Ďalej nás na severe ostrova Korfu čakala Sidari beach, ktorá leží v obkolesení nádherných zátok a vápencových útesov. Poslednou zastávkou bol mys Drastis (Cape Drastis), ktorý môžem označiť aj ako  fotogenický skalnatý výbežok do mora, obklopený tromi menšími ostrovčekmi.

Kassiopi beach

Kassiopi beach

Kassiopi beach

Pantokrator

Pantokrator

Pantokrator

Sidari beach

Sidari beach

Cape Drastis

Cape Drastis

Nasledujúci deň nás čakalo viacero pekných miest. Prvým z nich bolo Agios Stefanoss, čo je letovisko  ostrova Korfu, známe najmä vďaka svojej peknej, dlhej, piesočnatej pláži pokrytej jemným svetlo-žltým pieskom. Ďalej bola na programe dedinka Afionas ležiaca v SZ časti ostrova a susediaca s jedným z najväčších turistických stredísk SZ pobrežia Agios Georgios. Ďalšou našou zastávkou bola tzv. dvojitá pláž Porto Timoni. Ide o pláž, ktorú more obmýva z dvoch strán a je dobre ukrytá v hustej zelenej prírode. Každá z týchto pláží má inú teplotu vody i trochu odlišnú farbu mora. Presúvame sa na miesto s názvom Palaiokastritsa, ktoré pozostáva z viacero menších zálivov a piesočnatých/kamienkových pláží. Dočítal som sa, že na tomto mieste podľa legendy premenil Poseidon pri návrate na rodnú Itaku Odysseovu loď na kameň. Neďaleko letoviska Paleokastritsa sa na cca 300 metrov vysokej skale týči hrad a zároveň pamätník Byzancie s názvom Angelókastro. Návštevu tohto hradu sme si samozrejme nenechali ujsť – okolité výhľady boli parádne. Na západ slnka a zároveň rozlúčku s Korfu sme zamierili na vyhliadku Kaiser’s Throne (pomenovaná po nemeckom císarovi Vilémovi II), odkiaľ je parádny výhľad na strednú časť ostrova, taktiež aj na obidva jeho pobrežia.

Agios Stefanoss

Agios Georgios

Porto Timoni

Porto Timoni

Porto Timoni

Palaiokastritsa

Angelókastro

Angelókastro

Kaiser’s Throne

Kaiser’s Throne