Londýn, Oxford a Cambridge

Výletík v hlavnom meste Spojeného kráľovstva v Londýne bol super. Londýn je mesto pulzujúce životom, kde si každý nájde to svoje,  či už ide o históriu, pamiatky, múzeá, galérie, alebo parky a rôzne iné atrakcie. Čo sme s vedúcou výpravy videli? ..z klasických „must see” napr. vyhliadkové koleso, tzv. Londýnske oko (London Eye, výška cca 135 m) nachádzajúce sa brehu rieky Temža, ikonický zdvíhací most Tower Bridge, ktorý dostal pomenovanie po neďaleko stojacej pevnosti Tower of London. Ďalšie zo symbolov Londýna – Buckinghamský palác, ktorý je domovom britskej kráľovskej rodiny, taktiež Westminsterský palác, ktorý je sídlom britského parlamentu.  Pekný pohľad bol aj na Big Ben, známy tiež ako Elizabeth Tower. Pri potulkách mestom sme zamierili aj na známe námestie Trafalgar Square, ktorému dominuje napr. socha Charlesa I alebo Národná galéria.

London Eye

Tower Bridge

Buckinghamský palác

Westminsterský palác

Big Ben

Trafalgar Square

Trafalgar Square

Okrem Londýna sme si spravili výletík aj do dvoch známych univerzitných miest – OxforduCambridgu. Na toto som sa ako vedec špeciálne tešil. Oxford je britským univerzitným mestom dýchajúcim históriou, zároveň jedným z najstarších a najslávnejších univerzitných miest v Európe. Má okolo 150 000 obyvateľov a je situované cca 90 km od Londýna. Z mesta samotného som mal parádny dojem, či už ide o architektúru, záhrady, univerzitné parky a pod. Hlavným lákadlom je tunajšia Oxfordská univerzita, ktorá sa stala aj inšpiráciou pre svetoznámu britskú spisovateľku, J. K. Rowling, pri písaní príbehu o čarodejníkovi Harrym Potterovi. Spisovateľku inšpirovali rôzne orientačné body z Oxfordu, napr. Christ Church College, kde bola jedáleň skoro identická pre Rokfortskú veľkú sálu vo filmoch. My sme si Christ Church a jej zákutia prehliadli a vyzeralo to teda parádne. Komplex Oxfordskej univerzity tvorí viacero historických budov, napr. neoklasicistická budova vedeckej knižnice známa pod názvom Radcliffe Camera, ležiaca na námestí Radcliffe Square. Ďalšou z pamätihodností, ktoré sme videli je napr. Most vzdychov, ktorý spája dve časti Hertford College Oxfordskej univerzity. Most nesie rovnaké meno ako jeden z benátskych mostov. Prešli sme sa aj okolo Magdalen College, Queen’s College, či Keble College.

Christ Church College

Jedáleň v Christ Church College

Most vzdychov

Magdalen College

Queen’s College

Keble College

Ďalším našim cieľovým miestom bol Cambridge (cca 80 km severne od Londýna). Mesto je plné zelene, parkov, historických budov (napr. pekná stavba Kostol Panny Márie a anglických mučeníkov). Známe je ale najmä pre svoju univerzitu (Cambridge University). Nachádza sa tu viacero kolleges, ktoré poskytujú priestor na kvalitné vzdelanie, napr. King’s College s gotickou kaplnkou vedľa hlavnej brány, Trinity College, St John’s College, Downing College, Jesus College a pod. Niektoré z nich sme si prehliadli a zážitok to bol parádny.

King’s College

King’s College

Okolie King’s College