Praha

Pracovné povinnosti (konferencia Hydrologie malého povodí, 30.5.-1.6.2023) mňa aj mojich kolegov z Výskumnej základne pre horskú hydrológiu ÚH SAV zaviali do hlavného mesta Českej republiky, Prahy. Konferenčný trip sme odštartovali z Lipt. Mikuláša, odkiaľ sme sa RegioJetom presunuli na hlavnú stanicu v Prahe. Keďže na stanicu sme dorazili v skorých ranných hodinách, čas nám dovoľoval podniknúť kratšiu prehliadku mestom. Zamierili sme na Václavské námestie (Václavák), ktoré je hlavnou pražskou tepnou a strediskom obchodného a spoločenského života. Dominuje mu historická budova Národného múzea a socha sv. Václava. Námestie bolo ústredným miestom Nežnej revolúcie, ako aj ďalších udalostí, napr. vyhlásenia vzniku Československa.

Václavské námestie

Budova Národného múzea

Spletité uličky Starého mesta nás ďalej viedli na Staromestské námestie, na ktorom sa na južnej strane veže Staromestskej radnice nachádza známa turistická atrakcia mesta – stredoveký orloj. Dočítal som sa, že ho v roku 1410 zostrojil hodinár Mikuláš. Jeho jadro tvorí astronomický ciferník , pod ním sa nachádza kalendárna tabuľa. Keďže sme sem dorazili v ranných hodinách, bolo tu pomerne prázdno. Návštevu sme si zopakovali aj v popoludňajších hodinách, koncentrácia ľudí už bola oveľa vyššia. Celé námestie na mňa pôsobilo živo/pulzujúco, je plné historickej architektúry a pamiatok. Nachádza sa tu napr. pekný gotický kostol Panny Márie pred Týnom, Pomník Majstra Jána Husa, Palác Kynských, v blízkosti židovská štvrť a pod.

Staromestské námestie

Orloj

Staromestské námestie večer

Naše ďalšie kroky smerovali na Karlov most, v ktorého blízkosti (na Novotného Lávke 5) sa konala konferencia. Pred jeho vstupom z Křižovnického námestia nás privítala pekná gotická Staromestská Mostecká veža. Karlov most je najstarší stojaci pražský most, ktorý prechádza cez rieku Vltavu a spája Staré Mesto s Malou Stranou. Po obidvoch stranách ho lemujú barokové sochy svätcov. Po moste sme sa chvíľu prešli, spravili pár foto (super výhľad) a potom hor sa ubytovať (Charles Bridge Palace) a smer konferencia. Program prednášok bol pomerne nabitý – viaceré zaujímavé tematické okruhy, napr. o komplexnom monitoringu a bilanciách zásob vody, hydrologických extrémoch (prívalové povodne, sucho), hydrologickom modelovaní, atď. Náš výskumný kolektív v rámci konferencie prezentovali výskum venujúci sa modelovaniu snehovej pokrývky v horskom povodí Jaloveckého potoka v Západných Tatrách (autori príspevku: Sleziak, Danko, Jančo, Holko, Chrenek) a výskum zameraný na vplyv horského smrekového lesa na intercepciu zrážok v klimaxovej smrečine v Západných Tatrách (autori príspevku: Jančo, Chrenek, Sleziak, Danko, Holko, Škvarenina).

Staromestská Mostecká veža

Karlov most

Výhľad z Karlovho mosta

Karlov most večer

Začiatok konferencie

Moja prezentácia

Pokonferenčné pivo

Samozrejme, medzi jednotlivými sekciami/večer sa podaril aj výbeh do mesta. V rámci prechádzky mestom sme si s kolegami nenechali ujsť návštevu mestskej časti Hradčany, kde sa nachádza Pražský hrad, ktorý reprezentuje sídlo moci prezidenta Českej republiky. Je pekným príkladom gotickej, renesančnej a barokovej architektúry. Súčasťou komplexu je viacero záhrad, kostolov, napr. aj gotická Katedrála sv. Víta do ktorej sme s kolegom na chvíľu nakukli. Je miestom korunovácií českých kráľov a ich posledného odpočinku. Našou poslednou zastávkou bolo tzv. „zelené centrum mesta“ – vrch Petřín (327 m), ktorý ponúka pekný výhľad na Prahu, taktiež viacero aktivít a zariadení (napr. Petřínska rozhľadňa), ktoré môžu návštevníci preskúmať.

Pražský hrad

Katedrála sv. Víta (vľavo)

Výhľad na Prahu

Čo dodať na záver? ..Praha vo mne zanechala pekný dojem, je to mesto plné histórie, pamiatok, parádnej architektúry, pekných mostov/veží, chutného jedla/piva a množstva kultúry.